Esti aici:  Date utile > Lista de boli > Anemia infectioasa ecvina

Descriere
1. Supravegherea serologica prin ID (testul Coggins) sau ELISA, a ecvideelor in varsta de peste 6 luni, astfel:

a) armasarii folositi in statiunile temporare de monta, la autorizare si apoi de 3 ori pe an dupa cum urmeaza:
-cu 15 zile inainte de plecarea din depozit;
-cu 15 zile inainte de retragerea din statiunile de monta-dupa 15 zile de la reintoarcerea lor in depozit.
b) armasarii din statiunile permanente de monta la autorizare, de 2 ori pe an (februarie-martie si octombrie-noiembrie);
c) iepele de reproductie, o data pe an (februarie-martie);
d) ecvideele din herghelii, depozite de armasari, hipodroame, asociatii hipice si alte unitati specializate, de doua ori pe an, (februarie-martie, octombrie-noiembrie);
e) toate ecvideele in exploatare, o data pe an, dupa dezinsectie (octombrie-noiembrie).
f) ecvideele seronegative din localitatile contaminate, ca si cele din zona de protectie de 10 Km, in jurul hergheliilor, depozitelor de armasari, sau altor unitati specializate, se testeaza de doua ori pe an (februarie-martie si octombrie-noiembrie);
2. Supravegherea prin examene anatomopatologice si histologice la ecvinele moarte in perioada de carantina sau in cazul suspiciunii bolii.
Precizari tehnice
1. Notificarea se face conform ordinului MAA nr. 156/27.12.1999 pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind anuntarea, declararea si notificarea unor boli transmisibile ale animalelor
2. Examenele se efectueaza la LSVSJ si IDSA, dupa caz, pe probe de ser transportate in termos cu gheata, nu mai tarziu de trei zile de la recoltare.
3. Probele de ser pozitive de la LSVSJ se trimit la IDSA pentru confirmare, dupa caz.
4. Ecvideele reactionate pozitiv la testul Coggins sau ELISA, se dangalizeaza cu litera A pe partea stanga a crupei si se trimit in termen de 10 zile de la primirea buletinului de analiza la abator pentru taiere la sala sanitara.
5. Ecvideele care au reactionat serologic pozitiv, nu se mai recontroleaza.
6. Localitatile indemne, in care s-au inregistrat unul sau mai multe cazuri de AIE, se declara contaminate si se aplica masurile sanitare veterinare prevazute de legislatia in vigoare pentru combatere.
7. Se interzice circulatia ecvideelor pozitive, indiferent de scop, din judete contaminate in judete indemne.
8. Se interzice scoaterea de armasari sau iepe din statiuni temporare de monta, herghelii, depozite de armasari, hipodroame, asociatii hipice sau alte unitati specializate, pentru a monta sau, a se monta in localitati cu animale contaminate.
9. Introducerea de armasari sau iepe de reproductie din unitatile si localitatile contaminate, in herghelii, hipodroame, statiuni temporare sau permanente de monta, depozite de armasari, asociatii hipice sau alte aglomerari specializate de cabaline, este permisa numai dupa doua examene negative efectuate la interval de 30 zile, intr-o perioada de 40 zile, inaintea acestui transfer.
10. Se interzice folosirea la monta a armasarilor care au actionat in statiuni temporare de monta daca nu au fost examinati serologic in perioada de carantina, dupa reintoarcerea lor in herghelie, din statiunile temporare de monta.